Skip to main content

Ena od jedi, ki jih najdete v jedilnem listu številnih restavracij, je biftek. Čeprav ga lahko naročite marsikje, ali bo res pripravljen ravno tako, kot je treba, je odvisno od kakovosti mesa, spretnosti mojstra, jakosti ognja. Veliko dejavnikov vpliva na tisto, kar vam bodo na koncu postregli.

Poseben okus tega mesa se doseže z določeno pripravo pred samim pečenjem, kakor tudi z natančnim ravnanjem neposredno pred pečenjem, med in po njem. Čeprav se to lahko zdi preveč zapleteno, boste dobili popoln kos bifteka, če se natančno sledi navodilom.

Zgodovina bifteka

V skladu z nekaterimi viri, so za biftek zaslužni angleži. Biftek vsekakor izhaja iz anglosaških ljudstev in vsakdo ima neko svojo tradicijo priprave tega mesa.

Biftek je pravzaprav goveji file in njegovo poimenovanje se razlikuje od kraja do kraja. Če na primer v Ameriki naročite steak, ne boste dobili bifteka, ampak navaden zrezek. V Franciji je pogosto ime file mignon, za katerega ste verjetno že slišali. Kuharji uporabljajo tudi poimenovanje tenderloin, ki se nanaša tako na kare kot file, file je pa tisto, čemu rečemo biftek.

Torej, biftek je najmehkejši kos rdečega mesa in ena od najbolj cenjenih jedi, saj vsebuje zelo malo maščob.

walter biftek

Priprava bifteka

Biftek narežemo na manjše, a debelejše kose, in sicer zato, da se meso ne speče prehitro. Najbolje je, če po bifteku en dan pred pečenjem potrosimo malo soli in ga pustimo v hladilniku, da meso vpije vso sol.

Obstaja pravilo, da mesa ne solimo neposredno pred pečenjem, saj sol vpija vodo in meso lahko postane trdo.

Biftek vzamemo iz hladilnika in ga pustimo, da doseže sobno temperaturo, preden ga začnemo peči. Nikar ga ne smemo hladnega spustiti v vročo ponev!

Še eno pravilo velja, in sicer da bifteka nikoli ne pripravljamo na vrelem maslu. Zakaj? Zato, ker maslo ob visokih temperaturah začne goreti, kar lahko pokvari pripravo mesa.

Poleg tega, mesa nikar ne vbadajte z vilico in ga ne obračajte. Treba ga je obračati v najmanjši možni meri, in če že, se to počne s prijemalko.

Kako naročiti biftek?

To je odvisno izključno od vašega okusa. Standardne možnosti pečenja bifteka so naslednje:

  • manj pečen (ang. rare, fr. staignant)

Pripravlja se na temperaturah od 50 °C do 55 °C, in je navzven zapečen, medtem ko je znotraj rdeč;

  • srednje pečen (ang. medium, fr. a point)

Pripravlja se na temperaturah od 60 °C do 65 °C, navzven je pečen, znotraj pa rahlo rožnate barve;

  •       bolj pečen (ang. well done, fr. bien cuit)

Pripravlja se na temperaturi 70 °C in več, pri čemer je meso popolnoma spečeno.

Kje naročiti dober biftek?

Gurmanska scena v Srbiji je nedvomno raznolika in bogata. Poleg tega, nekaj kar tuje goste spomni na naše konce je meso z žara. A vendar, obstaja to eno posebno mesto, kjer se vedno počutite kot doma in si lahko privoščite tradicionalni žar pristnega okusa. Vsekakor pa ponudba tega mesta ne bi bila celovita brez še ene specialitete – bifteka.

Če iščete slasten biftek, ni vam treba iskati naprej. »Zaščitni znak« restavracij CeWapi so čevapčiči, vendar v našem jedilniku najdete še veliko dobrot. Ena od specialitet, ki jih lahko naročite, je naš biftek iz čistega junčjega mesa. Porcija je sestavljena iz mesa, ki je spečeno po vaši želji, pomfrit, gorčica in pol somuna.

Ko se vam zalušta sočnega mesa, ki je gurmanom eno od najbolj priljubljenih, veste, kam priti.

Lepo vabljeni v restavracijo CeWapi!