Skip to main content

Ste se že razvajali s kakšno novo sladico, ki je vključena v jedilni list restavracij Cewapi? Če se niste, zdaj veste, kaj naročiti po vašem naslednjem kosilu ali večerji v kateri od naših restavracij Cewapi – pecivo tres leches!

Ta sočna in kremasta slaščica je odlična izbira, ko se želite posladkati s čem lahkotnim, zlasti po obilnem obroku. Tres Leches se odlično prileže ob kavi ali čaju in lahko postane vaš novi priljubljeni desert.

 

Kako se tres leches pripravi?

Začnimo od poimenovanja. Tres leches v španščini pomeni tri mleka in očitno kaže na dejstvo, da se to pecivo pripravlja iz treh vrst mleka. Gre za kondenzirano mleko, sladko smetano in dehidrirano mleko. Dehidrirano mleko (ang. _evaporated milk_) je pravzaprav kondenzirano nesladkano mleko. Torej, ta oba mleka imata kremno konsistenco.

Ko je luknjičavo pecivo pečeno, ga prelijemo z mešanico teh treh vrst mleka. Pogosto se povrhu doda še karamel, če smo bolj natančni dulce de leche, v prevodu iz španščine »mlečni karamel«. Dulce de leche se pripravlja z dolgim kuhanjem mešanice mleka in sladkorja.

Izvor peciva

Čeprav njegov izvor ni točno znan, je to pecivo, sicer najbolj podobno narastku, najverjetneje nastalo nekje v Evropi v Srednjem veku. V Evropi so že bila znana peciva, podobna sladici tres leches: tiramisu je italijansko pecivo, v čigar pripravi se uporablja mleko, pa tudi ne gre spregledati angleškega trifla (ang. trifle), ki ga prelijejo s šerijem.

tres leches kolač

Obstaja prepričanje, da recept izvira iz Mehike, kjer je po določenih spremembah postal zelo priljubljen. Strokovnjakinja za mehiško kulinariko Patricia Quintana meni, da so peciva, namočena z mlekom nastala v Sinaloi, državi v zahodni Mehiki.

To pecivo je danes priljubljeno po vsej Osrednji in Južni Ameriki, na Karibih in Kanarskih otokih, sicer tudi v Makedoniji in Turčiji, zadnje čase pa tudi v naših koncih.

Kje si privoščiti tres leches

Če se vam lušta nekaj mlečnega in karamelnega, vas slaščica tres leches čaka v restavracijah Cewapi.

Razvajajte svoje brbončice s to malo sladko karamelno fantastično dobroto!