Skip to main content

Zdi se nam, da so čevapčiči prepričljivi zmagovalci v ponudbi naših jedi. In ne brez razloga. Prevzeli so naše goste iz različnih koncev sveta in ni tistega, ki jih ne bi maral.

Kaj pa somuni?

Čeprav vedno imajo stranske vloge, somuni neizogibno spremljajo čevapčiče CeWapi in so zaslužni za to, da se jim nihče ne more upreti. Čevapčičev si brez somuna ne predstavljamo, a je slednji vedno nekako v ozadju.

Odločili smo se, da to malo krivico popravimo in vam približamo te hrustljave, luknjaste in izjemno okusne spremljevalce slovitih čevapčičev. Zato jim namenjamo to besedilo kot nevsiljivim junakom naših krožnikov.

Zgodovina somuna

Medtem ko se je vonj vročih somunov stoletja razlegal po dvoriščih, je skrivnost okusa ostala nespremenjena – odvisna je od tega, koliko je mojster pek spreten. Sestavine so še danes skrajnje preproste. Moka, voda, kvas, sol.

somun

Pa vendar, od kod so somuni sploh prišli?

Tega nikoli ne bomo z gotovostjo vedeli, čeprav obstajajo številne zanimive legende o njegovem nastanku.

Ena od najpogostejših je ta, da je sultan Fatih, bolj znan kot Mehmed II. Osvajalec, med zasedanjem bosanskega ozemlja zahteval, naj mu prinesejo neko hitro malico. Nekaj, kar je mogoče hitro speči in še hitreje pojesti. Rešitev je bila – SOMUN.

Podobna zgodba se nanaša na mongolskega osvajalca Timurja Lenka. Vsekakor je zgodba v bistvu enaka – somun je nastal zahvaljujoč iznajdljivosti njegovega ustvarjalca.

Nekateri viri navajajo, da so somune pekli v istanbulskem dvoru in da so ga otomanski Turki prinesli tudi na Balkan.

Po drugi znani legendi pa je pomočnik iz spremstva Gazi Husrev-bega glavni “krivec”. Gazi Husrev-beg je namreč bil namestnik bosanskega kraja in je v Sarajevo prišel leta 1521. Enkrat je sprejel odločitev, da se sezida javna kuhinja za vse naključne potnike.

In kaj so jim tam stregli?

Ravno somun. En kuhar ali pomočnik, ki je bil zadolžen za pripravo hrane, se je spomnil, da bi si lahko izmislil jed, ki se hitro naredi. To je Gazi Husrev-begu bilo všeč in je v čast tega peka, ki se je pisal Somun, ta hlebec poimenoval po njemu.

Somun in lepinja – ali obstaja razlika?

Nekateri somunu rečejo lepinja in lepinji somun. Pa vendar, je razlika?

Somun je večji od lepinje in bolj luknjičav. Tisto, po čemer somun izstopa, je njegov značilen »rešetkast« vzorec.

Njegov nastanek je enako zanimiv in obstaja prepričanje, da je ponazarjal vhode v sarajevske hiše. Ojej, ni pa znano, kdo se je prvi spomnil, da bi tako okrasil somune.

Nekje se da najti informacija, da se pri pripravi lepinje uporabi več vode kot pri pripravi somuna. Ne glede na vse, če temu kruhku bodisi rečemo somun, lepinja, lepina ali samun, kot mu rečejo starejši Sarajevčani, njegov vonj in okus sta še naprej simbola balkanskih krajev, zlasti v družbi čevapčičev.

Kam na čevapčiče “v pol” s čebulo?

Če kaj zavijete v Beograd, Novi Sad ali Zrenjanin, in se vam zalušta čevapčičev v polovici somuna, kje jih dobiti?

V CeWapi, seveda!

Izbire vam ne bomo omejili zgolj na čebulo, kot pove splošno znana krilatica, ampak omislite si lahko številne solate, kakor tudi kajmak, ajvar, pomfrit, njeguški sir, sjeniški sir in še marsikaj.

Poiščite vam najbližjo restavracijo CeWapi ali naročite dostavo prek našega spletnega mesta.

Lepo vabljeni!