Skip to main content

Biftekov mlajši brat, pogosto v njegovi senci, in sicer popolnoma krivično. Kadar ga pripravlja kuhar, ki je pravi mojster svojega poklica, je ramstek lahko tudi kaj več kot navaden zrezek in lahko ustvari pravo kulinarično doživetje.

Različna imena, isti zrezek

Od kje sploh poimenovanje ramstek? Pravzaprav je prevzeto iz nemščine – Rump steak. Vendar, če bi ramstek naročili v Ameriki, najverjetneje bi vas natakarji čudno gledali. V angleško govorečem območju so pogostejša poimenovanja strip in strip steak. Poleg tega so mu v New Yorku celo nadeli svoje poimenovanje – New York strip.

Priprava ramsteka

Čeprav ni enako mehak kot biftek (biftek je vendarle posebna zgodba), je ramstek lahko zelo sočen. Seveda je marsikaj odvisno od samega kosa mesa, a je skrivnost najprej v pripravi marinade, nato pa še v pozorni peki na žaru. Podobno kot pri pripravi bifteka je treba biti pozoren na ogenj, da se meso preveč ne speče.

ramstek

Če bi se to zgodilo, bi se meso strdilo in postalo težko žvečljivo – in prav temu se želite izogniti. Drugi problem, ki nastopi, če je meso preveč pečeno na žaru, je ta, da meso tako izgubi tudi okus.

Bodite pozorni na ogenj – ta naj bo ravno toliko močen, da meso zadiši in pridobi rjavkasto barvo in značilen vzorec žara.

Kje naročiti dober ramstek?

Če si res želite privoščiti dober ramstek, naj bo vaša izbira restavracij CeWapi!

Sočen ramstek vam postrežemo s pečenimi krompirjevimi krhlji, polovico somuna in gorčico, ki le poudari aromo tega finega junčjega mesa. V našim restavracijah lahko izberete tudi kako želite, da vam naši kuharji meso pripravijo: manj pečeno, srednje pečeno ali bolj pečeno.

K odličnemu mesu se zelo prileže tudi kozarec vina. Privoščite si katerega od naših hišnih vin po svojem okusu. Mi vam priporočamo hišno vino, ki je kombinacija merlota in kabernet sovinjona, ki poudarja vse arome tega mesa.

Čakamo vas v naših restavracijah!

Lepo vabljeni k nam!