Skip to main content

Meso, pripravljeno na žaru, je neke vrste zaščitni znak kulinarike s teh koncev. To je del naše tradicije in nekaj, kar je treba ohraniti.

Vsak žar-mojster ima neke svoje trike v rokavu, nad katerimi prisega, da so tisti pravi in da je nedvomno prav zaradi njih meso sočno in vsi okusi pridejo do izraza.

V vsakem primeru bomo v nadaljevanju podali opise vseh specialitet z žara, načinov njihove priprave, najdete pa tudi namige, kje v Beogradu, Novem Sadu in Zrenjaninu se lahko razvajate z vsemi temi dobrotami.

Čevapčiči

Ena od priljubljenih specialitet so čevapčiči, ki jih brez dvoma imajo radi vsi.

Pred pojavom strojev za mletje mesa so meso za čevapčiče rezali na drobno. Kar na tnalu, če verjamete ali ne.

Obstajajo nesoglasja glede mesa, iz katerega se izdelujejo “pristni” čevapčiči. To je precej odvisno od kraja do kraja. Vendar junčji čevapčiči veljajo kot najboljši in najokusnejši.

ćevapi

Pleskavice

Takoj za čevapčiči so po priljubljenosti pleskavice.

Tudi pri pleskavicah obstaja veliko variacij, a vendar, če se držimo preverjenega vodila “manj je več”, je v tem primeru tudi pleskavica iz čistega junčjega mesa najboljša izbira. Če dodamo še kepico kajmaka, ki bo le prispevala še močnejšem okusu mesa – kateri gurman se temu lahko upre?

pljeskavica

Klobase

Žara si ne predstavljamo brez klobas. Lahko so pekoče ali pa tudi ne – vse to je odvisno od okusa gostitelja in gostov.

So zelo raznovrstne, a če bi si radi privoščili nekaj preverjeno dobrega, je domača sužduka prava izbira. Ta sušena klobasa iz govedine je prava pikantna delikatesa, ki izvira iz Osrednje Azije.

Nabodala

Nabodala ali ražnjiči so kosi mesa, nabodeni na paličice. Tako so tudi poimenovana, saj so videti kor mali ražnji. Na nabodalih se meso pogosto kombinira, mi pa pisano nabodalo CeWapi naredimo iz prekajenega piščančjega mesa in ramsteka.

ražnjići

Piščančji file

Za tiste, ki imajo radi okus piščančjega mesa, smo pripravili piščančji file, ki ga pogosto najdete med mesnimi jedmi z žara.

Posebna marinada obogati okus piščančjega belega mesa, recept zanjo pa je strogo varovana skrivnost vsakega mojstra.

pileće trakice

CeWapi – ohranjamo okus tradicije

Veste, kje si lahko privoščite vse te specialitete? Tako je, v CeWapi!

Smo na kar 19 lokacijah po vsem Beogradu, na dveh lokacijah v Novem Sadu in na eni lokaciji v Zrenjaninu. Kjerkoli nas obiščete, pričakujete lahko topel sprejem in specialitete, od katerih se cedijo sline.

Poleg čevapčičev, pleskavic, ražnjičev in vseh naštetih delikates, v CeWapi ponudbi najdete tudi ramstek, biftek, telečja jetrca, krpice iz različnih vrst mesa … Vi le preučite jedilni list in si izberite dobroto, ki popolnoma ustreza vašemu okusu! Čakamo vas!

Lepo vabljeni v restavracijo CeWapi!