Skip to main content

Vsi poznamo kajmak – ta kremast mlečni izdelek, ki je nekje na pol poti med sirom in maslom. Kajmak je kategorija in zgodba zase ter nekaj, na kar smo zelo ponosni, kadar gre za balkansko kulinariko.

Kajmak se prileže ob vsaki priložnosti: mrsno slavo, nedeljsko kosilo, na božično pogrnjeni mizi, za zajtrk, kosilo, večerjo … Kako šele slasten je s čevapčiči in mesu z žara!

Pa vendar, od kod prihaja in kako se pripravlja?

Od kod prihaja kajmak

Kot ste že lahko domnevali, tudi ta delikatesa naj bi bila najverjetneje turškega izvora. Ali pa so ga vsaj Turki prinesli v naše konce. Ena podrobnost, ki vam morda ni bila znana: v Turčiji ga najpogosteje jejo kot posladek, in sicer z medom ali drugimi turškimi deserti.

Beseda kajmak je najverjetneje nastala od besede turškega izvora, ki pomeni topiti. Prvi, ki je to besedo omenil v pisni obliki, je učenjak Mahmud al-Kašgari.

Danes je kajmak prisoten povsod po balkanskih deželah: Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Črna gora. Čeprav ga rado uživajo tudi na Bližnjem vzhodu in v Osrednji Aziji, njegove različice najdemo celo v Indiji in Mongoliji.

Vir: SerbiaIncoming.com

Kajmak je sicer novejše poimenovanje. Starejše poimenovanje, ki ga v srbščini še danes uporabljajo starejši, ko je govora o tej mlečni delikatesi, je skorup (smetana).

Kako se pripravlja?

Najpogosteje se pripravlja iz kravjega mleka, vendar se na različnih koncih sveta pripravlja iz drugačnega mleka, ponekod celo iz mleka vodnega bivola.

Ločimo mladi in stari kajmak, pri čemer je mladi kajmak rahlo kislega okusa, medtem ko stari ima ostrejši šmek.

Proces izdelave obsega pet korakov ter pri vsakem je potrebno veliko časa in pozornosti.

Gre za naslednje korake:

– kuhanje mleka (z nenehnim mešanjem, da ne bi zagorelo);

– razlivanje mleka (v plitve in široke posode, da bi se naredilo

več skorje);

– kajmačenje;

– odstranitev skorje;

– zorenje.

Mladi kajmak se lahko uživa takoj in ga je najbolje porabiti v enem ali dveh tednih. Starejši zori dlje časa in ima daljši rok trajanja, celo več mesecev.

Kje se razvajati s specialitetami na kajmaku?

Zdaj se zagotovo sprašujete, kje lahko najdete specialitete, ki se odlično prilegajo h kajmaku in jih prav tako na ta način postrežejo?

Odgovor je, seveda – CeWapi!

Poleg dejstva, da ga k svoji porciji okusnih čevapčičev lahko naročite dodatno kot prilogo (kakor tudi h katerikoli jedi iz našega jedilnega lista), ponujamo tudi nekaj specialitet, v katerih je kajmak nepogrešljiva sestavina.

Pleskavica na kajmaku je sočna delikatesa, ki ji kajmak odpira popolnoma novo razsežnost okusa. Poleg te preverjene klasike so tu prav tako piščančje in telečje krpice na kajmaku. Za tiste prave gurmane pa pripravimo naše nove pikantne odščipance na kajmaku! Ta priloga ustvarja kontrast pekočem okusu odščipancev in se jim odlično prileže.

Obiščite nas in si privoščite popolno kosilo ali večerjo!

Vaš CeWapi