Skip to main content

Istorijat ćevapa

Kebab, kabab, kebap, kebob, kabob, kibob … Čeprav se vse to sliši kot otroška izštevanka, gre pravzaprav za različice ene same perzijske besede, ki preprosto pomeni – meso. Dejstvo je, da beseda čevap prihaja iz Perzije in je danes sprejeta v tej dobro znani obliki tudi na naših koncih.

Čevapčiči so bili znani tudi v stari Grčiji. O tem pričajo umetniška dela iz tistih časov. Celo Homer je pisal o »jedi v obliki obeliska« v svojih epih _Iliadi_ in _Odiseji_. Tudi čevapčiče so Turki prinesli s seboj na Balkan, a se je ta jed toliko ustalila, da je postalo del kulturne identitete.

Ljubiteljici čevapčičev Elzabeta II in Marija Kiri

Na vsakem koncu imajo svoj recept za čevapčiče – ti se lahko razlikujejo tako glede na obliko kot glede na okus. Celo priloge so lahko različen – čeprav boste večinoma zraven dobili čebulo in kajmak kot prilogi, v Sarajevu ne dobite mlete pekoče paprike, medtem ko v Beogradu zagotovo pride zraven. Čevapčiči se razlikujejo tudi po sestavi – ponekod jih delajo le iz junčjega mesa, drugje pa kombinirajo več vrst mesa.

Čevapčiče so postregli tudi številnim znanim osebnostim. Eden od zanimivih zgodovinskih podatkov je ta, da je Tito postregel s čevapčiči tudi Elizabeto II. Po Nušićevih zapiskih je nek gospod Đorđević, ki je delal kot kuhar za družino Kiri, osebno naučil Marijo Curie,, da si sama pripravi čevapčiče.

Balkanske dobrote na zahodu

Čeprav so se čevapčiči prenašali s kolena na koleno z določenimi spremembami v receptih, so kljub temu ohranili svojo posebnost in postali značilna dobrota z Balkana. Vsi jih imajo radi, tuji gostje pa jih obvezno želijo poskusiti, ko jih pota nanesejo v naše konce. Medtem ko so za nas čevapčiči nekaj običajnega, je nekdo pripravo čevapčičev dvignil na višjo raven.

Onder Sahan, kuhar v eni britansku restavraciji, pripravlja Royal kebab. Čeprav na prvi pogled ni videti kaj drugače od pravih sarajevskih, ta čevap stane borih 1200 evrov. Zakaj tako veliko? Zato, ker ga pripravlja iz japonske govedine Wagyu, zraven pa sta še francoski sir in jeruzalemska artičoka.

Pravi sarajevski čevapčiči

Z vsem spoštovanjem do Royal kebaba, je na splošno znano, da je original vedno najboljši. Zato je naša želja od samega začetka, da gostom približamo in ohranimo okus pravih sarajevskih čevapčičev. Širimo svoje poslovanje in čevapčiče ”CeWapi” si zdaj lahko privoščite v Srbiji, Črna Gora, Bosni in Hercegovini, Sloveniji in kmalu v Austriji. Iz 100-odstotno junčjega mesa, s somunom, kajmakom in čebulo – naši čevapčiči CeWapi so nekaj, kar preprosto morate poskusiti. Naročite takoj in okusite košček zgodovine!