Skip to main content

Domače sladice, zagotovo se jih spomnite. Tako kot svojih babic, ki bi si nadele pisane predpasnike in se odpravljale v kuhinjo, da vam pripravijo nekaj sladkega. Spomnite se tudi čudovitih dišav, ki so prihajali iz te iste kuhinje, kar je nedvomno pomenilo, da je sladica pripravljena in čaka na vas. Vendar pa ni nujno, da te vonjave iz otroštva ostanejo le še eden od lepih spominov, ki zbujajo nostalgijo na pretekle čase.

V nadaljevanju preberite o pripravi teh domačih sladic in nekaj podrobnosti o njih. Na koncu besedila lahko tudi izveste, kje si jih danes lahko privoščite.

Baklava

Baklava je ena najbolj priljubljenih slaščic v naših koncih. Na Balkan so jo prinesli Turki, njena današnja oblika pa je najverjetneje nastala v palači Topkapi v Istanbulu.

Za pripravo baklave je potrebna posebna spretnost in tehnika. Izdeluje se iz tankih »skorij« iz razvaljanega testa (lahko jih kupimo, a so domače najboljše) in nadeva, ki vsebuje mlete orehe, lešnike ali druge oreščke.

Ko je spečemo, baklavo prelijemo s sirupom iz šerbeta, ki se pripravi iz vode in sladkorja, lahko pa dodamo tudi med. Baklavo postrežemo hladno, pred postrežbo pa lahko dodatno dodamo sirup.

Tufahija

Tufahije so prav tako prinesli Turki, ki so to sladico prevzeli od Perzijcev. Tufahije se delajo iz jabolk, ki se olupljene in brez pečk kuhajo v sladkani vodi. Nadev za tako skuhana jabolka se pripravlja iz masla, sladke smetane, sladkorja in mletih orehov.

Tufahije se strežejo hladne s stepeno smetano na vrhu.

Hurmašice

Hurmašice se pripravljajo iz bele moke, jajc in masla. Pred peko se pritisnejo bo strgalo tako, da se naredi zanj značilen vzorec. Ko so spečene, je hurmašice treba preliti s sirupom iz vode, sladkorja in limoninega soka. Ko se ohladijo in dobro namočijo s sirupom, jih lahko postrežete!

Mlečni riž

Ste vedeli, da v skoraj vsaki državi na svetu imajo neko svojo različico mlečnega riža? In v osnovi so popolnoma enake – natančneje povedano, naredimo ga iz prekuhanega riža, ki se nato kuha v mleku in sladkorju. Ko se mlečni riž ohladi, ga za popoln užitek potrosimo s cimetom.

Tulumbe

Tulumbe so sladica iz praženega testa, ki jo tako kot hurmašice in baklave prelijemo s sladkim sirupom. Tudi ta slaščica izvira iz Otomanskega cesarstva. Navzven morajo biti hrustljave, znotraj pa mehke. Značilen videz naredimo s kalupom ali brizgo za tulumbe.

Sladice CeWapi

Ste vedeli, da si lahko vse naštete slaščice privoščite v restavracijah restoranima? Zakaj se ne bi posladkali s katerim od teh tradicionalnih desertov po pravem gurmanskem kosilu? Če jim dodamo še domačo kavo, je užitek zagotovljen!

Poleg baklav, tulumb, tufahij, hurmašic in mlečnega riža v jedilnih listih restavracij CeWapi najdete tudi palačinke z evrokremom ali slivovim džemom.

Obiščite nas na kateri od naših številnih lokacij po vsem Beogradu, restavracije CeWapi pa najdete še v Novem Sadu in Zrenjaninu.

Povrhu je na voljo tudi dostava restavracij CeWapi. Z odličnimi čevapčiči CeWapi naročite še vam priljubljene sladice. To lahko storite prek našega spletna mesta, mi pa bomo poskrbeli za dostavo naročila na vaš naslov.

Lepo vabljeni k nam!