Skip to main content

Nekaj, kar je nepogrešljivo na bogato obloženih mizah v naših koncih, je seveda vsem priljubljen ajvar. Bodisi če vam paše na kruhu, ga jeste kot prilogo k drugimi jedmi ali ga jeste kar tako z žlico, je ajvar neizogiben del balkanske kulinarike.

Ta jed se načeloma pripravlja le iz rdečih paprik, in sicer iz sort podolgovatih/špic paprik ali sorte slonovsko uho. Tako kot v primeru čevapčičev, vsak kraj in vsaka gospodinja ima svoj recept, na katerega prisega in za katerega meni, da je tisti pravi. Kaj pa pravi zgodovina?

Prvi natisnjen recept za ajvar

Na podlagi nekaterih virov naj bi prvi ajvar pravzaprav bil narejen v Makedoniji. A vendar, makedonski ajvar vsebuje jajčevec, kar gospodinje v Srbiji nikakor ne dodajajo med pripravo svojega ajvarja.

Seveda pa ločimo pinđur, ki se dela le iz jajčevcev, in ajvarja ki se načeloma pripravlja le iz rdeče sladke paprike.

Če pa si preberemo prvi natisnjeni recept za ajvar, se bomo presenetili._ Veliki srpski kuvar_ Katarine Popović Midžine vsebuje podrobno navodilo za pripravo tega značilnega namaza ali solate. In glej ga zlomka – zraven gre tudi jajčevec!

Navajamo tudi njen recept v celoti:

“Tri nekoliko večja jajčevca spečemo nad močno žerjavico. Za vsak jajčevec izberemo štiri paprike babure in jih spečemo na plošči štedilnika (»šparherda«). Ko je oboje pečeno, paprike spustimo v mrzlo vodo, jajčevce pa olupimo (najbolje z majhno srebrno žlico), pri čemer je treba biti pozoren, da meso znotraj jajčevca ne pride v stik z zagorelo lupino in da v njem ne ostane niti drobtina slednje.”

Veliki srpski kuvar, Katarina Popović-Midžina

Nato z nožem odstranimo tudi lupino paprike, tako olupljene paprike in jajčevec pa skupaj prestavimo v lesen možnar, v katerem smo pred tem zdrobili 2-3 stroka česna. Zmes se z lesenim tolkačem dobro zmečka, da bo enakomerno zdrobljena, se predeva v posodo, kamor dodamo tri čebule, naribane s strgalom, po okusu posolimo in zakisamo s kisom, dodamo tri žlice finega olja, vse to dobro premešamo, predevamo v stekleno skledo, povrhu dodamo še malo olja in postrežemo.“

Kdor nima srebrne žlice, lahko za omenjeno opravilo uporabi leseno ali stekleno žličko ali žlico oziroma nož iz roga. Ajvar, pripravljen na ta način, se lahko hrani na hladnem nekaj dni.

Kaviar iz paprik

Legenda pravi, da so lastniki srbskih gostiln – kafan ajvar “reklamirali” kot srbski kaviar, da bi goste pritegnili, da ga poskusijo.

V tem pa tudi je nekaj resnice – beseda ajvar izvira iz turške besede _hayvar_, kar bi v prevodu pomenilo soljena ikra.

O tem “kaviarju iz zelenjave” danes zagotovo ni treba izgubljati besed, saj je obvezna priloga k vsaki jedi. Še posebej, ko se kombinira s tradicionalnimi specialitetami, značilen okus pečenih paprik popestri vsak zalogaj!

Tradicija, ki se ohranja

Če iščete mesto, kjer skrbijo, da dobrote tega področja ne odidejo v pozabo, vključno s tako priljubljenim ajvarjem, ste ga ravnokar našli.

CeWapi je zdaj drugo ime za čevapčiče, pleskavice, sudžuke in druge dobrote, ki si jih seveda brez ajvarja ne predstavljamo!

Ne glede na to, ali boste obiskali katero od restavracij CeWapi, ali pa vam bolj ustreza dostava, ne pozabite naročiti tudi naše prepričljivo najbolj priljubljene priloge – ajvarja.